Kotimaiset Zacus-keittiöt tehdään toiveiden mukaan
Nuutti Kuru avasi Lellavalle itsepalveluautokorjaamon
Koivisto kuljettaa kevytkuorma-autolla
Nuorkauppakamarilaisilla oli alueakatemia Teuvalla
Yrittäjän ominaisuudet
Traktori kaatui Topeekalla - kuljettaja tarkastettavaksi Seinäjoelle
Rekkakuski puhalsi törkeän rattijuopumuksen lukeman
Laaja sukukokous koolla Kauhajoella
Varkaat vierailivat Järvikylässä
Poliisi tutkii tapon yritystä sekä törkeää pahoinpitelyä Kauhajoella
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointi nousee maasta
Suomessa ja maailmalla on viimeistään koronapandemian myötä herätty omavaraisuuden tärkeyteen, on kyse sitten ruoasta, energialähteistä ja osaamisesta. Kaikkea ei voi ja kannata tuottaa muissa maissa tai maanosissa, sillä kriisin iskiessä saatetaan olla pulassa ja voidaan joutua isompien tallomaksi.
Hyviä esimerkkejä tästä on nähty koronan puhkeamisen myötä muun muassa suojavaruste- ja rokotehankinnoissa. Suojaimia ja rokotteita valmistavat tehtaat ovat kilpailuttaneet asiakkaitaan (valtioita ja kansainvälisiä organisaatioita) siten, että varusteet tai rokotteet alunperin tilannut taho on saattanut jäädä nuolemaan näppejään, kun joku toinen valtio tai taho on luvannut paremman hinnan.
Vuosi sitten koronakeväänä uutisissa välähti esiin kysymys ruokapulasta. Elintarvikeomavaraisuus putosi Ruotsissa 50 prosenttiin ja siellä pohdittiin, mistä apua saadaan, jos rajat menevät kiinni. Suomessa ruoantuotannon omavaraisuusaste oli samaan aikaan 80 prosenttia.
Suomessa on vallinnut jo parin vuosikymmenen ajan laaja yksimielisyys niin kansalaisten kuin poliittisten päättäjien parissa kotimaisen ruoantuotannon tärkeydestä. Oma, puhdas ja jäljitettävä, elintarvikeketju pellolta pöytään on maalle turvallisuus-, terveys-, luonto-, aluekehitys-, yrittäjyys- ja työllisyyskysymys.
Etelä-Pohjanmaalla ruokaa tuotetaan ja jalostetaan kotimaakunnan, mutta myös muun Suomen tarpeisiin. Suupohjassa ja Kauhajoella viljelijät ovat kehittäneet omia maatilojaan määrätietoisesti erikoistuen. Alueella on myös useita yrityksiä, jotka ovat rohkeasti panostaneet korona-aikanakin ruoka-alan tuotekehitykseen tai kehittäneet siihen liittyvää kone- ja laitevalmistusta aina kansainvälisille markkinoille asti.
Pohjalaisesta maaperästä nousee jokapäiväinen leipämme niin kirjaimellisesti kuin kuvainnollisesti.
Tuomas Koivuniemi
Kotimaiset Zacus-keittiöt tehdään toiveiden mukaan
Nuutti Kuru avasi Lellavalle itsepalveluautokorjaamon
Koivisto kuljettaa kevytkuorma-autolla
Nuorkauppakamarilaisilla oli alueakatemia Teuvalla
Yrittäjän ominaisuudet
Traktori kaatui Topeekalla - kuljettaja tarkastettavaksi Seinäjoelle
Rekkakuski puhalsi törkeän rattijuopumuksen lukeman
Laaja sukukokous koolla Kauhajoella
Varkaat vierailivat Järvikylässä
Poliisi tutkii tapon yritystä sekä törkeää pahoinpitelyä Kauhajoella