JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
4443
Uutiset
6.12.2019 15.15

Aar­ne Heik­ki­lä sai kut­sun Lin­nan juh­liin

Tuo­mas Koi­vu­nie­mi, teks­ti ja kuva

Kau­ha­jo­ki­nen so­tain­va­li­di Aar­ne Heik­ki­lä (96) on yk­si ta­sa­val­lan pre­si­den­tin Sau­li Nii­nis­tön jär­jes­tä­mien Suo­men it­se­näi­syys­päi­vän Lin­nan juh­lien kut­su­tuis­ta kun­ni­a­vie­rais­ta.

Tal­vi­so­dan ai­kaan suo­je­lus­kun­taan kuu­lu­nut 16-vuo­ti­as nuo­ri­mies oli ko­ti­ky­läs­sään Kai­nas­tol­la rau­ta­tie­sil­lan var­ti­oin­ti­teh­tä­vis­sä. Jat­ko- ja La­pin so­das­sa hän oli mu­ka­na tais­te­luis­sa muun mu­as­sa Uh­tu­al­la, Kar­ja­lan Kan­nak­sel­la ja Tor­ni­os­sa.

It­se­näi­syy­den mer­ki­tys

Mitä Suo­men it­se­näi­syys hä­nel­le mer­kit­see?

– It­se­näi­syys an­taa meil­le mah­dol­li­suu­den hoi­taa it­se omat asi­am­me. Se on ar­vo­kas asia, jota olen ol­lut ja jota pi­tää ol­la val­mis ai­na puo­lus­ta­maan. Suo­mi on kai­kin puo­lin hyvä maa, eri­tyi­ses­ti meil­le so­tain­va­li­deil­le ja -ve­te­raa­neil­le. On ol­lut hie­noa, et­tä nuo­ret pol­vet ovat an­ta­neet ar­voa mei­dän työl­lem­me, hän sa­noo.

Heik­ki­län teki tei­ni-ikäi­se­nä mie­li liit­tyä suo­je­lus­kun­taan, mut­ta hä­nen isän­sä ei ol­lut ai­hees­ta in­nos­tu­nut.

– Isä kiel­si suo­je­lus­kun­taan me­non, mut­ta kun Suo­mea pom­mi­tet­tiin, hän an­toi lu­van. Kai­nas­tol­la kaik­ki nuo­ret oli­vat suo­je­lus­kun­nan jä­se­niä.

Suo­je­lus­kun­nas­sa nuo­ret har­joit­te­li­vat am­pu­mis­ta ja hoi­ti­vat rau­ta­tien var­ti­oin­tia. Tal­vi­so­dan pää­tyt­tyä al­koi vä­li­rau­han ai­ka. Suo­mes­sa pe­lät­tiin de­sant­te­ja. Luo­man­ky­läs­sä piti ke­säl­lä 1941 ma­jaa sa­ta­päi­nen il­ma­suo­je­lu­komp­pa­nia, mis­sä Heik­ki­lä­kin oli kak­si kuu­kaut­ta kou­lu­tuk­ses­sa ja har­joit­te­le­mas­sa jal­ka­vä­en tai­to­ja ja de­sant­tien tor­jun­taa.

Syk­syn koit­ta­es­sa hä­nel­lä oli edes­sään kut­sun­nat ja hän as­tui ar­mei­jan pal­ve­luk­seen Ori­ve­den kou­lu­tus­kes­kuk­ses­sa tam­mi­kuus­sa 1942.

– Ori­ve­del­lä jou­kos­ta va­lit­tiin eri­kois­mie­hiä si­ten, et­tä en­sin poi­mit­tiin op­pi­kou­lun käy­neet ja sit­ten ky­sel­tiin pu­he­lin­töis­sä ol­lei­ta mie­hiä. Sit­ten ky­syt­tiin, kuka osaa ker­to­tau­lun. Olin ol­lut ai­nees­sa kou­lus­sa hyvä ja saa­nut ke­hu­ja opet­ta­ja Ris­kul­ta­kin. Las­ku­tai­toi­se­na pää­dyin sit­ten kra­naa­tin­hei­tin­komp­pa­ni­aan.

Jat­ko­so­das­ta La­pin so­taan

Kou­lu­tus­kes­kuk­ses­ta mie­het siir­ret­tiin lop­pu­ke­säs­tä Hy­ryn­sal­mel­le ja siel­tä Uh­tu­al­le. Ase­ma­so­dan ai­ka­na mies pää­si har­ras­ta­maan hiih­toa ka­le­va­lais­ten lau­lu­mai­den jyl­his­sä mai­se­mis­sa. Mies louk­ka­si jal­kan­sa pa­has­ti Uh­tu­al­la si­ten, et­tä nil­kas­ta meni ni­vel­si­teet poik­ki ja sa­moin kävi sää­ri­luul­le. Heik­ki­lä jou­tui hoi­toon so­ti­las­sai­raa­laan Ka­jaa­niin.

Ve­nä­läis­ten kans­sa oli alu­eel­la ko­vi­a­kin yh­tee­not­to­ja, jois­sa kra­naa­tin­heit­ti­men suun­taa­ja­na toi­mi­neen mie­hen kuu­lo meni lä­hes ko­ko­naan.

– Oli­sin va­pau­tu­nut ar­mei­jas­ta louk­kaan­tu­mi­se­ni vuok­si, el­lei 9.6.1944 al­ka­nut ve­nä­läis­ten suur­hyök­käys oli­si vaa­ti­nut kaik­kia asei­siin.

Heik­ki­län jouk­ko-osas­to oli siir­ret­ty Kar­ja­lan Kan­nak­sel­le. Mie­hen liit­ty­es­sä omaan yk­sik­köön­sä, oli ai­em­min 40-mie­hi­nen jouk­ko ku­tis­tu­nut 18 hen­keen.

Jat­ko­so­ta päät­tyi, mut­ta Heik­ki­län sota jat­kui La­pis­sa. Mies oli mu­ka­na Tor­ni­oon teh­dys­sä suo­ma­lais­ten mai­hin­nou­sus­sa. Sak­sa­lai­set oli­vat pa­rem­min aseis­tau­tu­nei­ta ja yli­voi­mai­sia.

– Stu­kat pom­mit­ti­vat mei­tä, kun Tor­ni­oon hyö­kät­tiin. Tap­pe­lim­me sak­sa­lais­ten kans­sa siel­lä to­sis­saan. Tor­ni­os­ta jat­koim­me koh­ti Ter­vo­laa. Sak­sa­lai­set pe­rään­tyi­vät ja jat­koim­me ta­kaa-ajoa hei­tä häi­ri­ten koh­ti Ro­va­nie­meä.

Heik­ki­lä oli kah­den ki­lo­met­rin pääs­sä Ro­va­nie­mes­tä, kun sak­sa­lai­set tu­ho­si­vat kau­pun­gin.

– Oli il­ta­yö ja val­ta­va näy­tös me­neil­lään. Sak­sa­lai­set polt­ti­vat Ro­va­nie­mel­lä kai­ken, mikä syt­tyi ja mikä ei pa­la­nut, se rä­jäy­tet­tiin.

Toi­mit­ta­jan ky­sy­myk­seen, pi­ti­kö rin­ta­mal­la pe­lä­tä, tu­lee suo­ra vas­taus.

– Se, joka sa­noo, et­tei pe­län­nyt, va­leh­te­lee. Pel­ko jäi kui­ten­kin rin­ta­mal­la si­vuun ai­na, kun ryh­dyt­tiin puo­lus­tau­tu­maan ja tuli avat­tiin.

So­ta­ret­kel­tä ko­tiin ja vil­je­li­jäk­si

Heik­ki­län so­ta­ret­ki päät­tyi 24.11.1944. Mies ker­too, et­tä Kai­nas­ton ase­mal­ta ko­tiin kä­vel­les­sä mie­li oli ma­ta­lal­la, mut­ta hän ei ol­lut toi­vo­ton.

– Mi­nul­la oli us­ko sii­hen, et­tä kyl­lä täs­tä sel­vi­tään.

So­das­sa niin ikään ol­leen iso­vel­jen­sä Ar­von kans­sa hän teki kaik­kia töi­tä, mitä tar­jol­la oli.

Heik­ki­län mu­kaan hä­nen si­säl­lään on pik­ku­po­jas­ta läh­tien ol­lut maa­hen­ki. Kun rin­nal­le löy­tyi puo­li­so An­na-Lii­sa, he hank­ki­vat it­sel­leen maa­ti­lan, uu­si­vat ra­ken­nuk­set, uu­dis­ti­vat ko­ne­kan­nan ja sa­la­o­jit­ti­vat pel­lot. Per­hee­seen syn­tyi kol­me poi­kaa Mat­ti, Ant­ti ja Juha. Nuo­rin poi­ka Juha vas­taa nyt ti­lan pyö­rit­tä­mi­ses­tä.

Kau­ha­jo­en So­tain­va­li­dien toi­min­taan Heik­ki­lä on osal­lis­tu­nut vuo­des­ta 1954 läh­tien. Mies on ol­lut myös ak­tii­vi­nen oman ky­län luot­ta­mus­mie­he­nä eri teh­tä­vis­sä.

Jut­tu on jul­kais­tu alun­pe­rin 4.12.2019 il­mes­ty­nees­sä Kau­ha­jo­ki-leh­des­sä.

Näköislehti

Kesälehti (ilmainen)

Näköislehti

Kesälehti 2025