Tasavuosia juhliva Timo Marjomäki on monialayrittäjä
Elonkerjuu ja Anssi Kela IKH Areenalla - katso kuvat
Urheilukentälle uusi ruohonleikkuri
Kauhajoen kampuksen johtajaksi Sonja Metsä-Turja
Karhun judokat tatamilla Kurikassa
ABC:n tontilla kaksi nosturia torstaina päivällä
Palokunta sai lauantai-iltana palohälytyksen lapsiperheen kotiin
Anna Syrjänen on twerkin suomenmestari
Kadonnut kauhajokelaisnainen löydettiin
Katso tästä Kauhajoen uuden kaupunginvaltuuston jäsenet
Äideistä parhain
Kauhajoella pikkupoikana 70-luvun alussa asuessani muistan, kun radiossa soi ”Äideistä parhain”.
Se oli suosittu kappale, suomennos englantilaisesta alkuperäisestä ”Mother of Mine”. Tätä en silloin alle kouluikäisenä tiennyt, mutta suomenkielisen version laulusta muistan ja yhdistän aina varhaislapsuuteeni Kauhajoelle. Pidän siitä edelleen.
Vuonna 2005 ilmestyi Klaus Härön ohjaama, Oscar-ehdokkaaksikin kelvannut ja maailmalla suosiota saanut elokuva, ”Äideistä Parhain”. Onnistuin sen silloin täällä Kanadassa löytämään ja katselemaan netin kautta, vaikka ilman tekstitystä, sillä iso osa elokuvaa oli ruotsiksi puhuttu. Suoratoistopalveluja ei silloin parisenkymmentävuotta sitten vielä ollut.
Erittäin vajavaisella, olemattomalla, ruotsin taidollani katsoin elokuvan tauotta alusta loppuun. Inhimillinen ja sydäntärepivä teema ei välttämättä tarvinnut tekstitystä, sillä suomalaisen lapsen lähteminen sodanjaloista turvaan Ruotsiin pienen kapsäkkinsä ja narulla kaulaan kiinnitettyn paperisen nimilapun kanssa osana joukkoa oli täynnä tunnetta.
Pienen pojan sijaisvanhempien luona kohdattujen kokemusten kaari oli myös tunteiden vuoristorataa, jossa erkaneminen ja paluu takaisin Suomeen ja sinne uudelleen sopeutuminen ei ollutkaan helppoa. Samaistuin teemoihin omalta osaltani siinä mielessä, että olin myös itse pienenä lähtenyt kotoa, toki perheen kanssa, kohti tuntematonta, vetten taa, uuteen kieleen ja kulttuuriin, ja kun vuosien jälkeen itsekin olen palannut takaisin, ei kaikki ole ennallaan, sillä sekä koko Suomi ja minä itse olemme muuttuneet elämän ja ajan myötä. Kirjailija Thomas Wolfea lainaten on totta, että ”You can’t go home again” eli vapaasti suomennettuna et voi palata takaisin aikaan ja paikkaan, sillä kaikki on muuttunut.
Meitä yhdistää ihmisyys. Olemme kaikki syntyneet äidille, meillä kaikilla on oma tarinamme. Kerran vuodessa, toukokuussa, nostamme yhden henkilön huomioon yli muiden. Toukokuun toisena sunnuntaina vietetään Kanadassa ja Suomessa Äitienpäivää. Toivon, että se on hyvä päivä kaikille Äideille ja että hyvät muistot ovat päällimmäisiä niille, joiden Äiti on jo nukkunut pois.
Yksilöllinen äiti-suhde
Meidän kaikkien äiti-suhde on yksilöllinen ja ainutlaatuinen. Äidin rakkaus lapsilleen on luomakuntamme vahvimpia siteitä. Kuka haluaa joutua äitikarhun ja sen poikasten väliin? Äitimme ovat uhrautuneet lastensa puolesta ja olleet heille turvana ja tukena loppuun saakka.
Siirtolaisena Etelä-Pohjanmaalta ja Kauhajoella syntyneenä on pakko mainita ylihärmäläisen Panulan perheen Äidin, Martan, ja hänen viiden poikansa kohtalon Titanic-laivan upotessa. Onko tällä perheellä yhteyttä Kauhajoen Panuloihin? Joidenkin tietojen mukaan Äiti ei halunnut mennä pelastusveneeseen ilman kaikkia poikiaan. Tragedia tuhosi Juho-isän perheen kokonaisuudessaan, joka epätoivoisesti odotti heitä Amerikassa.
Kanadaan 1980-luvulla
Minun äitini, Kaija, syntyi Karviassa 1943, sodan jalkoihin, Hannulan perheeseen. Vastasyntynyt käärittiin paperiin, kuten monet muut siihen aikaan, kun isänmaan voimavarat ja ponnistukset olivat kiinni Jatkosodassa. Äidistäni varttui nuori yrittäjä ja perheenäiti. Isäni kanssa he muuttivat Kauhajoelle 60-luvun puolivälissä, jossa myös minä ja keskimmäinen veljeni Rami tulimme tähän maailmaan.
Kauhajoen Topeekan varressa, Toivo Mäki-Panulan omistaman, alunperin Ollonqvistin rakennuttaman vanhan kauppakartanon liikehuoneiston takana oli nuoren perheen, ja minun, ensimmäinen koti. Kauhajoen Tavara-Aitta palveli kauhajokisia ja muuta maakuntaa perheeni omistuksessa useamman vuoden, kunnes 70-luvun alussa perheemme muutti Seinäjoelle ja josta sitten 1980 edelleen Kanadaan.
Äitini lämpö ja tuki on ollut aina läsnä. Yksinhuoltajana 80-luvun puolivälistä eteenpäin hän kasvatti kolme poikaa, minut ja kaksi nuorempaa veljeäni. Kanadassa yrittäjyys muuttui ravintola-alalle. Äitini työuran viimeiset parisenkymmentä vuotta olivat raskasta työtä, legendaarisen Hoito-ravintolan pääkokkina Thunder Bayssa ja on nyt jo monet vuodet nauttinut ansaitusti eläkepäiviä.
Kaunis kiitos sinulle, olet minulle Äideistä parhain.
Pasi Pinta
Tasavuosia juhliva Timo Marjomäki on monialayrittäjä
Elonkerjuu ja Anssi Kela IKH Areenalla - katso kuvat
Urheilukentälle uusi ruohonleikkuri
Kauhajoen kampuksen johtajaksi Sonja Metsä-Turja
Karhun judokat tatamilla Kurikassa
ABC:n tontilla kaksi nosturia torstaina päivällä
Palokunta sai lauantai-iltana palohälytyksen lapsiperheen kotiin
Anna Syrjänen on twerkin suomenmestari
Kadonnut kauhajokelaisnainen löydettiin
Katso tästä Kauhajoen uuden kaupunginvaltuuston jäsenet