JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
2207
Pääkirjoitus
6.3.2019 14.10

De­mok­ra­ti­a­kas­va­tus­ta nuo­ril­le

Suo­mes­sa jär­jes­te­tään huh­ti­kuus­sa edus­kun­ta­vaa­lit ja tou­ko­kuus­sa eu­ro­vaa­lit. Vaa­li­työ on al­ka­nut. Kau­ha­jo­el­la ja naa­pu­ri­kun­nis­sa eh­dok­kaat ovat ol­leet ta­paa­mas­sa ää­nes­tä­vää kan­sa­no­saa kaup­po­jen edus­toil­la ja ky­lä­tu­vil­la sekä agi­toi­mas­sa omia tee­mo­jaan yk­si­tyis­ko­deis­sa pi­de­tyis­sä tu­pail­lois­sa tai ker­to­mas­sa nä­ke­myk­sis­tään vaa­li­pa­nee­leis­sa.

Yleis­ra­dio jul­kai­si ei­len (5.3.2019) ”Suo­ma­lais­ten pe­lot ja haa­veet” -ky­se­lyn tu­lok­sia muun mu­as­sa ää­nes­tä­mi­sen suh­teen. Tut­ki­muk­seen haas­ta­tel­tiin 2 237 hen­ki­löä pu­he­li­mit­se tai in­ter­ne­tin kaut­ta ikä­vä­lil­tä 15-79 vuot­ta. Ky­se­lyn mu­kaan al­le 30-vuo­ti­aat us­ko­vat van­hem­pia ikä­luok­kia enem­män sii­hen, et­tä ää­nes­tä­mäl­lä voi vai­kut­taa, mut­ta tämä ei kui­ten­kaan näy ak­tii­vi­suu­te­na vaa­liu­ur­nil­la.

Yleis­ra­di­on haas­tat­te­le­mat nuo­ret to­te­a­vat, et­tä nuo­ri­son on vai­kea hah­mot­taa sitä, mi­ten puo­lu­eet ja po­li­tiik­ka vai­kut­ta­vat hei­dän elä­mään­sä. Kiin­nos­tus uur­nil­la käy­mi­seen lai­me­nee, kun on epä­sel­vää, mitä konk­reet­ti­sia vai­ku­tuk­sia ää­nes­tä­mäl­lä saa ai­kaan. Kou­lu­jen yh­teis­kun­ta­o­pin tun­neil­la on haas­ta­tel­ta­vien mu­kaan käy­ty puo­lu­ei­den ar­vot etäi­ses­ti läpi, mut­ta ne ovat jää­neet nuo­ril­le epä­sel­vik­si. Ää­nes­tä­mäl­lä vai­kut­ta­mis­ta enem­män nuo­ret us­ko­vat mie­le­no­soi­tus­ten ja so­si­aa­li­sen me­di­an kaut­ta vai­kut­ta­mi­seen - jul­ki­sen pai­neen luo­mi­seen, jol­la päät­tä­jien päi­tä saa­daan kään­net­tyä.

Suo­men kou­luis­sa po­li­tiik­ka oli vah­vas­ti läs­nä 1960- ja 1970-lu­vuil­la, jol­loin Tei­ni­liit­to oli voi­mis­saan ja po­li­tii­kan lai­neet löi­vät ko­vas­ti­kin yh­teen. Po­li­tiik­kaa on ken­ties tuon ai­ka­kau­den ko­ke­mus­ten jäl­keen hie­man kou­lu­lai­tok­ses­sa väl­tel­ty­kin. Po­li­tiik­kaa ei pi­täi­si pe­lä­tä.

De­mok­ra­ti­an tu­le­vai­suu­den kan­nal­ta oli­si kui­ten­kin tär­ke­ää, et­tä kou­luis­sa voi­tai­siin laa­jem­min ja sy­väl­li­sem­min kä­si­tel­lä sitä, mi­ten ih­mi­set voi­vat ko­ti­kun­nas­sa, maa­kun­nas­sa ja val­ta­kun­nal­li­ses­ti vai­kut­taa pää­tök­sen­te­koon ja asi­oi­den eteen­päin vie­mi­seen. Pai­kal­li­sia po­liit­ti­sia päät­tä­jiä ja puo­lu­ei­ta voi­si kut­sua kou­lui­hin ker­to­maan po­li­tii­kas­ta ja omis­ta ar­vois­taan sekä vaik­ka­pa kau­pun­gin­val­tuus­ton pää­tös­ten taus­tois­ta, jol­loin nuo­ril­la on mah­dol­li­suus konk­reet­ti­ses­ti huo­ma­ta, mi­ten vai­kut­ta­mis­työ­tä teh­dään ja mi­ten pää­tök­set hei­dän­kin ar­jes­saan nä­ky­vät.

Tuo­mas Koi­vu­nie­mi

Näköislehti

Kesälehti (ilmainen)

Näköislehti

Kesälehti 2025