JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
3290
Blogi
29.4.2023 11.45

Lu­ki­joil­ta: Sota-ai­ko­jen ru­nout­ta

Kau­ha­jo­ki-leh­des­sä 12.4.2023 ol­lut Han­nu Syr­jä­lah­den runo: ”Vie­lä­kö jak­sat kään­tyä päi­vää koh­ti?”, kos­ket­ti mi­nua sy­väs­ti.

Mie­lee­ni muis­tui­vat sa­mal­la lap­suu­te­ni ajan so­ta­vuo­det ja nii­den ai­heut­ta­mat kär­si­myk­set ko­ti­rin­ta­mal­la. Ru­noil­la oli sil­loin suu­ri vai­ku­tus kan­san mie­li­a­laan. Erit­täin suu­res­ti vai­kut­ti ai­ka­naan Yr­jö Jyl­hän ru­no­ko­ko­el­ma Kii­ras­tu­li, joka jul­kais­tiin vuon­na 1941.

Ru­nois­sa ku­vat­tiin rin­ta­ma­mies­ten ko­ke­muk­sia ai­dos­ti ja ym­mär­ret­tä­väs­ti, kos­ka ru­noi­li­ja oli it­se ko­ke­nut sa­mat koh­ta­lot. Ru­not kä­sit­te­li­vät in­hi­mil­li­syyt­tä ja sy­vää vel­jes­ko­ke­mus­ta so­dan kau­hu­jen kes­kel­lä. Myös mui­ta sota-ai­kaa kä­sit­te­le­viä ru­no­ja, is­kel­miä ja lau­lu­ja oli pal­jon. Hy­vin mo­net niis­tä myös ke­ven­si­vät sota-ajan synk­kää tun­nel­maa.

Sota-ajan muis­tot säi­lyi­vät kan­san kes­kuu­des­sa pit­kään. Vie­lä vuon­na 1957, jol­loin pa­la­sin ase­pal­ve­luk­ses­ta re­ser­vin vän­rik­ki­nä, äi­ti­ni oli hy­vin huo­les­tu­nut sii­tä, mi­ten mi­nun kä­vi­si, jos sota al­kai­si. Re­ser­vin up­see­rei­ta oli kaa­tu­nut so­das­sa niin pal­jon. Yri­tin va­kuut­taa äi­dil­le­ni, et­tei Suo­mes­sa enää so­taa mi­nun eli­nai­ka­na­ni, ei­kä sen jäl­keen­kään tule ja us­koin it­se­kin sii­hen va­kaas­ti. Näyt­tää nyt va­li­tet­ta­vas­ti kui­ten­kin sil­tä, et­tä sota Suo­mes­sa­kin saat­taa ol­la hy­vin­kin mah­dol­li­nen.

Uu­no Kai­las ku­va­si vuon­na 1931 so­dan en­tei­tä tu­tus­sa ru­nos­saan Ra­jal­la. ko­ko­el­mas­sa Uni ja kuo­le­ma:

Raja rai­lo­na au­ke­aa.

Edes­sä Aa­sia, Itä.

Ta­ka­na Länt­tä ja Eu­roop­paa;

var­je­len, var­ti­ja, sitä.

Kah­dek­san vuot­ta myö­hem­min al­ka­nees­sa Tal­vi­so­das­sa Suo­mi jou­tui yk­sin var­je­le­maan it­se­ään. On­nek­si nyt Nato-ai­ka­na var­ti­jan tu­ke­na on lä­hes koko län­ti­nen Eu­roop­pa ja USA.

Myös muu­al­la maa­il­mas­sa sota-ajan ru­nou­del­la on ol­lut suu­ri vai­ku­tus ylei­seen mie­li­a­laan. Mie­les­tä­ni suu­rin vai­ku­tus yk­sit­täi­sel­lä ru­nol­la on ol­lut John McCraen vuon­na 1915 kir­joit­ta­mal­la ru­nol­la ”In Flan­ders Fields”, jos­ta en ole löy­tä­nyt suo­men­nos­ta. Flan­de­ris­sa käy­tiin en­sim­mäi­sen maa­il­man­so­dan ve­ri­sim­piä tais­te­lui­ta. Ru­nos­sa ku­vail­laan, kuin­ka ke­vät saa­puu tais­te­lu­ken­til­le­kin. Uni­kot puh­ke­a­vat kuk­kaan hau­taus­maan ris­ti­ri­vis­tö­jen vä­leis­sä. Kiu­rut len­tä­vät roh­ke­as­ti tai­vaal­la ja li­ver­tä­vät rie­muk­kaas­ti, vaik­ka nii­den ää­ni erot­tuu tyk­kien jys­keen kes­kel­lä vain har­voin. So­dan ai­heut­ta­mis­ta kär­si­myk­sis­tä huo­li­mat­ta ru­nos­sa in­nos­te­taan pi­tä­mään ”soih­tu kor­ke­al­la”.

Unik­koa kas­voi en­sim­mäi­sen maa­il­man­so­dan ai­kaan run­saas­ti koko Flan­de­ris­sa sekä laa­joil­la hau­taus­mail­la, joil­le kaa­tu­neet hau­dat­tiin. Uni­kon ku­kas­ta on tul­lut en­sim­mäi­sen maa­il­man­so­dan päät­ty­mis­päi­vä­nä vie­tet­tä­vän muis­to­päi­vän sym­bo­li. Tätä muis­to­päi­vää kun­ni­oi­te­taan kiin­nit­tä­mäl­lä pu­nai­sia uni­kon kuk­ka­merk­ke­jä rin­ta­pie­leen. Tapa on ylei­nen eri­tyi­ses­ti Isos­sa-Bri­tan­ni­as­sa ja Brit­ti­läi­sen kan­sai­nyh­tei­sön mais­sa. Sa­mal­la kun­ni­oi­te­taan kaik­kia ve­te­raa­ne­ja ja kaa­tu­nei­ta.

Suo­mes­sa so­ta­muis­to­ja kos­ke­vis­sa ru­nois­sa ja is­kel­mis­sä ei ole nos­tet­tu esil­le eri­tyi­ses­ti jo­ta­kin tais­te­lu­paik­kaa, vaan ta­sa­ver­tai­si­na koh­tei­na ovat ol­leet use­at pai­kat, jos­kus sa­mas­sa ru­nos­sa­kin ku­ten esi­mer­kik­si Ge­org Malms­te­nin tun­ne­tus­sa is­kel­mäs­sä, jon­ka muis­tan hy­vin jo lap­suu­sa­joil­ta­ni ja jos­ta esi­merk­ki­nä on seu­raa­vas­sa vain yk­si sä­keis­tö.

Vain kuk­ki­vat kum­mut nuo kal­mis­toi­den

lie kaik­ki mi’ jäl­jel­lä on.

’Siell’ le­pää nyt san­ka­rit Suo­mus­sal­men,

Sum­man, Raat­teen ja Kol­laan­jo­en..

Lau­ri Hau­ta­mä­ki

Tam­pe­re

Näköislehti

Kesälehti (ilmainen)

Näköislehti

Karhu basket -liite