Nummijärvellä uimarannalla havaittu vähäisesti sinilevää
Bocciassa kaksoisvoittoja Kauhajoelle
Averse-yhtye julkaisi neljän kappaleen levyn
Kalansaalis
Jehovan todistajia on Kauhajoella noin 70
Hamppupelto tulessa Kuutinkylässä
Onnettomuus Rahikkatiellä
Susi juosta jolkotteli ja päätyi videolle tänä iltana Kalkunmäessä
Palokunta haki ihmisen pois terveyskeskuksen katolta
Susi pyöri viikonloppuna lapsiperheen pihapiirissä Hangaskylässä
Puhdasta ruokaa kotimaasta ja maailmalta
Tuomas Koivuniemi, teksti
Kauhajoen Kainastolla asuvan yrittäjän Marko Rauskan maahantuontiyritys Rautic Oy laajentaa omaa valikoimaansa elintarvikkeisiin ja ruokailuvälineisiin.
Kansainvälisillä kentillä kauppaa tehnyt mies arvostaa elintarvikkeissa niiden puhtautta ja jäljitettävyyttä.
– Olemme usein pienillä paikkakunnilla isojen keskusliikeittein armoilla ja kuluttajina saamme tyytyä siihen, mitä niiden rekat tänne tuovat. Ihmisillä jää paljon hyviä ruokamakuja kokematta. Onneksi yhteydenpito ja logistiikka toimivat nykyaikana hyvin. Olen itse tilannut elämän varrella kertyneen verkoston kautta kotiin herkkuja, kuten erikoisjauhoja, pastoja, hunajaa, korkealaatuisia kahveja ja oliiviöljyä suoraan tuottajilta, hän kertoo.
Yrittäjä onkin aloittanut yhteistyön myös Sauvossa toimivan Järvenkylän tilan kanssa, joka tuottaa kotimaista tankoparsaa.
– Suomessa on erittäin paljon upeita herkkuja tarjolla varsinkin näin alkukesästä. Yksi näistä on ehdottomasti kotimainen tankoparsa, joka on suomalaisten huippukokkien ylistämä tuote. Lueskelin keväällä Glorian Ruoka&Viini-lehteä, missä kerrottiin suomalaisen parsan viljelemisestä. Siitä ajattelin lähteä toteuttamaan pitkään kypsynyttä ajatusta popup-myymälästä.
Tankoparsaa kahdeksan vuotta
Järvenkylän tilan toimitusjohtajan Ingrida Alijosiute kertoo, että puutarhatilalla on viljelty tankoparsaa kahdeksan vuoden ajan. Tilan päätuote on mansikka ja herne, mutta tankoparsa on kolmanneksi tärkein tuote.
– Tankoparsaa on myynnissä kaupoissa Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.
Alijosiuten mukaan suomalaiset eivät ole vielä kunnolla ”löytäneet” kotimaista tankoparsaa.
– Ravintoloitsija ja huippukokki Pekka Terävä järjesti toukokuussa ravintoloissaan oikein parsaviikot, minne toimitimme raaka-aineet.
Suoraan tuottajalta kuluttajalle
Marko Rauska uskoo, että tankoparsa löytää tiensä myös Etelä-Pohjanmaalla ihmisten ruokaelämysten joukkoon. Rautic tekee myös yhteistyötä vaasalaisen liha-alan yrittäjän Vasco Borralhon kanssa, jonka kautta myyntiin tulee puhtaita erikoislihatuotteita maailmalta.
– Aikomus on tuoda saksalaispöytien herkkuja Suomeen. Elintarvikkeiden alkuperän tunteminen on mielestäni kuluttajille tärkeää ja suoraan tuottajalta hankittuna näkee oikeasti, mikä on reilu hintataso esimerkiksi kahveissa.
Kauhajokelaisyrittäjän mielestä elintarvikehankinnat mahdollisimman suoraan tuottajilta ihmisille ohjaavat kulutustottumuksia säästeliäisyyteen ja hävikin pienentämiseen.
– Voi olla, että pienimuotoinen herkkukauppa-auto lähtee kylillä pyörimään ja tukemaan esimerkiksi kauhajokelaista reko-toimintaa. Yhteistyöllä ja vapaan kaupan avulla turvataan kuitenkin alueellinen kehittyminen, Rauska päättää.
Nummijärvellä uimarannalla havaittu vähäisesti sinilevää
Bocciassa kaksoisvoittoja Kauhajoelle
Averse-yhtye julkaisi neljän kappaleen levyn
Kalansaalis
Jehovan todistajia on Kauhajoella noin 70
Hamppupelto tulessa Kuutinkylässä
Onnettomuus Rahikkatiellä
Susi juosta jolkotteli ja päätyi videolle tänä iltana Kalkunmäessä
Palokunta haki ihmisen pois terveyskeskuksen katolta
Susi pyöri viikonloppuna lapsiperheen pihapiirissä Hangaskylässä