JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
4650
Blogi
13.7.2025 17.00

Ka­na­dan kul­mil­ta: Hei­nä­kuun en­sim­mäi­nen ja nel­jäs – his­to­ri­aa ja ys­tä­vyyt­tä

Olen va­paa ai­ka­na­ni lu­es­kel­lut jon­kin ver­ran – mi­hin in­noit­ti­vat vii­me­ai­kai­set ta­pah­tu­mat, sil­lä muu­ta­ma kuu­kau­si sit­ten lak­kau­tet­tiin pai­kal­li­ses­sa Suo­mi-Koti van­hain­ko­dis­sa hy­vän ko­koi­nen kir­jas­to, jos­ta minä ja nuo­rem­pi vel­je­ni Saku ”adop­toim­me” ison mää­rän kir­jo­ja.

Mi­nul­la ja vel­jel­lä­ni on mo­lem­mil­la ”kir­ja­on­gel­ma”, siis se, et­tä meil­lä on nii­tä niin vie­tä­vän pal­jon ja li­sää ker­tyy vuo­des­ta toi­seen.

Ta­pah­tu­ma oli meil­le mo­lem­mil­le kui­ten­kin su­rul­li­nen, sil­lä oli­sim­me mie­lel­läm­me ha­lun­neet enem­män, et­tä tämä pik­ku kir­jas­to oli­si pys­ty­nyt jat­ku­maan. Va­li­tet­ta­vas­ti lu­ki­ja­kun­ta on har­ven­tu­nut huo­mat­ta­vas­ti ja lu­ku­tot­tu­muk­set ovat myös muut­tu­neet enem­män di­gi­taa­li­seen muo­toon. Yk­si kir­jois­ta, joka mi­nul­le näi­den ta­pah­tu­mien kaut­ta tuli ja jon­ka hil­jat­tain luin, oli Mika Wal­ta­rin ”Tans­si yli hau­to­jen”. Kir­ja ku­vaa Tsaa­rin val­lan ajan ja Suo­men Suu­ri­ruh­ti­nas­kun­nan al­kua, jo­hon pa­laan vie­lä täs­sä ko­lum­nis­sa­ni.

Hei­nä­kuun al­ku tar­jo­aa meil­lä Ka­na­das­sa usein kau­nii­ta ke­sä­päi­viä kou­lu­lais­ten juu­ri al­ka­neen ke­sä­lo­man myö­tä. Sa­maan ajan­koh­taan osu­vat myös Ka­na­dan ja Yh­dys­val­to­jen kan­sal­lis­päi­vät: en­sim­mäi­sen päi­vän Ka­na­da-päi­vä ja nel­jän­nen päi­vän Yh­dys­val­to­jen it­se­näi­syys­päi­vä. On sat­tu­maa – tai eh­kä koh­ta­lon oik­ku – et­tä kah­den pit­kä­ai­kai­sen ja rau­ha­no­mai­ses­ti rin­nak­kain elä­neen naa­pu­rin juh­la­päi­vät ovat näin lä­hel­lä toi­si­aan.

Ka­na­da-päi­vä juh­lis­taa ny­kyi­sin koko maa­ta, mut­ta sen juu­ret ulot­tu­vat vuo­teen 1867. Tuol­loin osa sil­lois­ta brit­ti­läis­tä siir­to­maa­ta – ete­läi­nen On­ta­rio ja Qu­e­bec sekä Nova Sco­tia ja New Bruns­wick – yh­dis­tyi­vät liit­to­val­ti­ok­si. Ky­sees­sä oli vain osa sii­tä, mitä ny­kyi­sin kut­sum­me Ka­na­dak­si. It­se asi­as­sa Ka­na­da-päi­vän juh­li­mi­nen al­koi vas­ta vuon­na 1879 ni­mel­lä Do­mi­ni­on Day. Kä­si­te ”do­mi­ni­on” on osit­tain ver­rat­ta­vis­sa suu­ri­ruh­ti­nas­kun­taan, ku­ten Suo­mi en­nen it­se­näis­ty­mis­tään oli osa Ve­nä­jän im­pe­riu­mia. Do­mi­ni­o­ni­na Ka­na­dan si­dok­set Bri­tan­ni­aan oli­vat kui­ten­kin muo­dol­li­sem­pia ja hal­lin­to huo­mat­ta­vas­ti it­se­näi­sem­pi ver­rat­tu­na Suu­ri­ruh­ti­nas­kun­ta Suo­men suh­tee­seen Ve­nä­jään.

Ka­na­dal­la oli oma, lä­hes täy­si­val­tai­nen par­la­ment­ti ja pää­mi­nis­te­ri, toi­sin kuin Suo­mel­la, jon­ka sää­ty­val­ti­o­päi­vät ja myö­hem­pi edus­kun­ta toi­mi­vat kei­sa­rin alai­suu­des­sa. Vaik­ka Ka­na­dan ul­ko­po­li­tiik­ka säi­lyi Bri­tan­ni­an hal­lin­nas­sa ai­na vuo­teen 1931 saak­ka, si­sä­po­li­tiik­ka py­syi pää­o­sin sen omis­sa kä­sis­sä. Täy­si it­se­näi­syys pe­rus­tus­lain suh­teen saa­vu­tet­tiin vas­ta vuon­na 1982, jol­loin Ka­na­dan pe­rus­tus­la­ki siir­ret­tiin vi­ral­li­ses­ti brit­tien hal­lus­ta Ka­na­dan par­la­men­til­le. Tätä en­nen kaik­ki muu­tok­set oli hy­väk­syt­tä­vä Bri­tan­ni­an par­la­men­tis­sa.

Yh­dys­val­to­jen it­se­näi­syys­päi­vä 4. hei­nä­kuu­ta muis­tut­taa enem­män Suo­men it­se­näi­syys­päi­vää – mo­lem­mat liit­ty­vät kan­sa­kun­nan va­pau­den saa­vut­ta­mi­seen so­tai­sis­sa olois­sa.

Vain 36 vuot­ta Yh­dys­val­to­jen it­se­näis­ty­mi­sen jäl­keen puh­ke­si sota Yh­dys­val­to­jen ja Bri­tan­ni­an vä­lil­lä, käy­tän­nös­sä ny­ky­päi­vän Ka­na­dan ja Yh­dys­val­to­jen ra­ja­seu­duil­la. Tämä on ai­noa aseel­li­nen sota, jon­ka nämä kak­si maa­ta ovat kos­kaan käy­neet kes­ke­nään. Sen jäl­keen – yli kah­den vuo­si­sa­dan ajan – Ka­na­da ja Yh­dys­val­lat ovat elä­neet rau­ha­no­mais­ta, ra­ken­ta­vaa ja ys­tä­väl­lis­tä rin­nak­kai­se­loa.

Tänä ke­sä­nä, toi­sin kuin ai­kai­sem­pi­na vuo­si­na, yh­tei­set juh­lal­li­suu­det ovat har­vi­nais­tu­neet. Vuo­den 2025 al­kuun as­ti ra­ja­naa­pu­rit juh­li­vat mo­lem­pia kan­sal­lis­päi­viä usein yh­des­sä – li­put­ti­vat tois­ten­sa lip­pu­ja ja jär­jes­ti­vät yh­tei­siä ta­pah­tu­mia. Nyt nämä juh­lat ovat mo­nin pai­koin ka­don­neet. Syy­nä on Yh­dys­val­tain ny­ky­hal­lin­non aloit­ta­ma kaup­pa­so­ta ja jyr­ken­ty­nyt re­to­riik­ka. Pre­si­dent­ti on vih­jan­nut Ka­na­dan ta­lou­del­li­ses­ta pai­nos­ta­mi­ses­ta ja jopa sen liit­tä­mi­ses­tä osak­si Yh­dys­val­to­ja – 51. osa­val­ti­ok­si. Tämä on luon­nol­li­ses­ti he­rät­tä­nyt voi­ma­kas­ta vas­ta­re­ak­ti­o­ta Ka­na­das­sa.

Ti­lan­ne on vai­kut­ta­nut Ka­na­dan sisä- ja ul­ko­po­li­tiik­kaan, vaa­lei­hin ja eri­tyi­ses­ti kaup­past­ra­te­gi­aan, jon­ka ta­voit­tee­na on nyt ak­tii­vi­ses­ti vä­hen­tää riip­pu­vuut­ta Yh­dys­val­lois­ta. Yhä use­am­pi kan­sa­lai­nen vält­te­lee ame­rik­ka­lai­sia tuot­tei­ta ja mat­ko­ja ete­lään. Vas­taa­vas­ti myös yh­dys­val­ta­lais­ten vie­rai­lut Ka­na­das­sa ovat vä­hen­ty­neet.

Vaik­ka ruo­hon­juu­ri­ta­son ys­tä­vyyt­tä ja yh­teyk­siä yri­te­tään yl­lä­pi­tää, on vai­kea ra­ken­taa sil­to­ja, kun mai­den vä­lil­lä käy­dään ag­g­res­sii­vis­ta ta­lous­so­taa. Mi­nut­kin kut­sut­tiin Kun­ni­a­kon­su­li­na Du­lut­hiin, Min­ne­so­taan, Fin­n­fest juh­lil­le, Du­lut­hin kau­pun­gin puo­les­ta.

Ka­na­da ja Yh­dys­val­lat ovat aset­ta­neet epä­vi­ral­li­sen ta­voit­teen: saa­da ai­kaan mo­lem­pia tyy­dyt­tä­vä kaup­pa­so­pi­mus hei­nä­kuun 21. päi­vään men­nes­sä.

Toi­von, et­tä täs­sä on­nis­tu­taan – ja et­tä naa­pu­rien vä­li­nen ys­tä­vyys voi­si al­kaa vä­hi­tel­len pa­lau­tua.

Hy­vää ke­sän jat­koa toi­vot­taa,

Pasi Pin­ta

Ka­na­das­ta

Näköislehti

Kesälehti (ilmainen)

Näköislehti

Kesälehti 2025