Kanadan kulmilta: Heinäkuun ensimmäinen ja neljäs – historiaa ja ystävyyttä
Kirjaston remontointi alkaa parin viikon kuluttua
Nummijärvellä neljä henkeä veden varaan veneen kaaduttua
Hartauskirjoitus: Tänään on sovinnon päivä
Suurperhe uintiretkellä
Hamppupelto tulessa Kuutinkylässä
Onnettomuus Rahikkatiellä
Susi juosta jolkotteli ja päätyi videolle tänä iltana Kalkunmäessä
Palokunta haki ihmisen pois terveyskeskuksen katolta
Susi pyöri viikonloppuna lapsiperheen pihapiirissä Hangaskylässä
Kanadan kulmilta: Heinäkuun ensimmäinen ja neljäs – historiaa ja ystävyyttä
Olen vapaa aikanani lueskellut jonkin verran – mihin innoittivat viimeaikaiset tapahtumat, sillä muutama kuukausi sitten lakkautettiin paikallisessa Suomi-Koti vanhainkodissa hyvän kokoinen kirjasto, josta minä ja nuorempi veljeni Saku ”adoptoimme” ison määrän kirjoja.
Minulla ja veljelläni on molemmilla ”kirjaongelma”, siis se, että meillä on niitä niin vietävän paljon ja lisää kertyy vuodesta toiseen.
Tapahtuma oli meille molemmille kuitenkin surullinen, sillä olisimme mielellämme halunneet enemmän, että tämä pikku kirjasto olisi pystynyt jatkumaan. Valitettavasti lukijakunta on harventunut huomattavasti ja lukutottumukset ovat myös muuttuneet enemmän digitaaliseen muotoon. Yksi kirjoista, joka minulle näiden tapahtumien kautta tuli ja jonka hiljattain luin, oli Mika Waltarin ”Tanssi yli hautojen”. Kirja kuvaa Tsaarin vallan ajan ja Suomen Suuriruhtinaskunnan alkua, johon palaan vielä tässä kolumnissani.
Heinäkuun alku tarjoaa meillä Kanadassa usein kauniita kesäpäiviä koululaisten juuri alkaneen kesäloman myötä. Samaan ajankohtaan osuvat myös Kanadan ja Yhdysvaltojen kansallispäivät: ensimmäisen päivän Kanada-päivä ja neljännen päivän Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivä. On sattumaa – tai ehkä kohtalon oikku – että kahden pitkäaikaisen ja rauhanomaisesti rinnakkain eläneen naapurin juhlapäivät ovat näin lähellä toisiaan.
Kanada-päivä juhlistaa nykyisin koko maata, mutta sen juuret ulottuvat vuoteen 1867. Tuolloin osa silloista brittiläistä siirtomaata – eteläinen Ontario ja Quebec sekä Nova Scotia ja New Brunswick – yhdistyivät liittovaltioksi. Kyseessä oli vain osa siitä, mitä nykyisin kutsumme Kanadaksi. Itse asiassa Kanada-päivän juhliminen alkoi vasta vuonna 1879 nimellä Dominion Day. Käsite ”dominion” on osittain verrattavissa suuriruhtinaskuntaan, kuten Suomi ennen itsenäistymistään oli osa Venäjän imperiumia. Dominionina Kanadan sidokset Britanniaan olivat kuitenkin muodollisempia ja hallinto huomattavasti itsenäisempi verrattuna Suuriruhtinaskunta Suomen suhteeseen Venäjään.
Kanadalla oli oma, lähes täysivaltainen parlamentti ja pääministeri, toisin kuin Suomella, jonka säätyvaltiopäivät ja myöhempi eduskunta toimivat keisarin alaisuudessa. Vaikka Kanadan ulkopolitiikka säilyi Britannian hallinnassa aina vuoteen 1931 saakka, sisäpolitiikka pysyi pääosin sen omissa käsissä. Täysi itsenäisyys perustuslain suhteen saavutettiin vasta vuonna 1982, jolloin Kanadan perustuslaki siirrettiin virallisesti brittien hallusta Kanadan parlamentille. Tätä ennen kaikki muutokset oli hyväksyttävä Britannian parlamentissa.
Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivä 4. heinäkuuta muistuttaa enemmän Suomen itsenäisyyspäivää – molemmat liittyvät kansakunnan vapauden saavuttamiseen sotaisissa oloissa.
Vain 36 vuotta Yhdysvaltojen itsenäistymisen jälkeen puhkesi sota Yhdysvaltojen ja Britannian välillä, käytännössä nykypäivän Kanadan ja Yhdysvaltojen rajaseuduilla. Tämä on ainoa aseellinen sota, jonka nämä kaksi maata ovat koskaan käyneet keskenään. Sen jälkeen – yli kahden vuosisadan ajan – Kanada ja Yhdysvallat ovat eläneet rauhanomaista, rakentavaa ja ystävällistä rinnakkaiseloa.
Tänä kesänä, toisin kuin aikaisempina vuosina, yhteiset juhlallisuudet ovat harvinaistuneet. Vuoden 2025 alkuun asti rajanaapurit juhlivat molempia kansallispäiviä usein yhdessä – liputtivat toistensa lippuja ja järjestivät yhteisiä tapahtumia. Nyt nämä juhlat ovat monin paikoin kadonneet. Syynä on Yhdysvaltain nykyhallinnon aloittama kauppasota ja jyrkentynyt retoriikka. Presidentti on vihjannut Kanadan taloudellisesta painostamisesta ja jopa sen liittämisestä osaksi Yhdysvaltoja – 51. osavaltioksi. Tämä on luonnollisesti herättänyt voimakasta vastareaktiota Kanadassa.
Tilanne on vaikuttanut Kanadan sisä- ja ulkopolitiikkaan, vaaleihin ja erityisesti kauppastrategiaan, jonka tavoitteena on nyt aktiivisesti vähentää riippuvuutta Yhdysvalloista. Yhä useampi kansalainen välttelee amerikkalaisia tuotteita ja matkoja etelään. Vastaavasti myös yhdysvaltalaisten vierailut Kanadassa ovat vähentyneet.
Vaikka ruohonjuuritason ystävyyttä ja yhteyksiä yritetään ylläpitää, on vaikea rakentaa siltoja, kun maiden välillä käydään aggressiivista taloussotaa. Minutkin kutsuttiin Kunniakonsulina Duluthiin, Minnesotaan, Finnfest juhlille, Duluthin kaupungin puolesta.
Kanada ja Yhdysvallat ovat asettaneet epävirallisen tavoitteen: saada aikaan molempia tyydyttävä kauppasopimus heinäkuun 21. päivään mennessä.
Toivon, että tässä onnistutaan – ja että naapurien välinen ystävyys voisi alkaa vähitellen palautua.
Hyvää kesän jatkoa toivottaa,
Pasi Pinta
Kanadasta
Kanadan kulmilta: Heinäkuun ensimmäinen ja neljäs – historiaa ja ystävyyttä
Kirjaston remontointi alkaa parin viikon kuluttua
Nummijärvellä neljä henkeä veden varaan veneen kaaduttua
Hartauskirjoitus: Tänään on sovinnon päivä
Suurperhe uintiretkellä
Hamppupelto tulessa Kuutinkylässä
Onnettomuus Rahikkatiellä
Susi juosta jolkotteli ja päätyi videolle tänä iltana Kalkunmäessä
Palokunta haki ihmisen pois terveyskeskuksen katolta
Susi pyöri viikonloppuna lapsiperheen pihapiirissä Hangaskylässä